woensdag 26 januari 2011

Primeur: Ballast Nedam gaat biomethaan produceren uit gft-afval


Ballast Nedam IPM en afvalbedrijf De Meerlanden gaan biomethaan produceren uit gft-afval. Zij claimen daarmee de primeur om in Nederland voertuigen te laten rijden op deze schone én duurzame brandstof. Binnen Ballast Nedam heeft het hiermee de innovatieprijs 2010 gewonnen.

Primeur Ballast Nedam IPM en afvalbedrijf De Meerlanden
 Eerste Nederlandse voertuigen op biomethaan

Eerste Nederlandse voertuigen op biomethaan

Ballast Nedam IPM heeft hiervoor een bijzondere samenwerkingsovereenkomst afgesloten met afvalverwerkingsbedrijf De Meerlanden uit Rijsenhout. Dit omvat zowel het produceren van biomethaan en groengas uit gft-afval als de distributie en bijbehorende logistiek.
De benodigde biogasopwerkingsinstallatie voorziet tevens in de productie van CO2, die wordt geleverd aan nabijgelegen tuinbouwbedrijven. Naar verwachting is de installatie eind dit jaar gereed. Het initiatief is volgens de partners uniek voor Nederland omdat een biogasopwerkingsinstallatie voor het eerst in verschillende mogelijkheden voorziet. De installatie biedt de gelegenheid om flexibel in te spelen op de levering van biomethaan aan de mobiliteitssector, én op de afzet van groengas aan het aardgasnet. Maar daarnaast wordt een distributiesysteem opgezet waarbij het hoogwaardige biomethaan in zogenoemde tubetrailers - gasflessen op een trailer - naar biomethaanvulstations wordt vervoerd. Deze manier van transport maakt het mogelijk om biomethaanvul-punten te realiseren op plekken waar geen aardgasnet aanwezig is.

Hét groene alternatief

De Meerlanden is als middelgrote publieke onderneming actief op het gebied van afvalinzameling, recycling, afvalverwerking en het beheer van de openbare ruimte. Het afvalverwerkingsbedrijf heeft een eigen aardgasvulstation (door Ballast Nedam IPM gerealiseerd). Daar kan straks het biomethaan direct getankt worden, zodat de inzamelwagens van De Meerlanden dus op hun eigen vroegere lading rijden. De samenwerkende bedrijven beschouwen biomethaan als hét groene alternatief voor fossiele brandstoffen zoals aardgas en diesel. Het is een nagenoeg CO2-neutrale brandstof voor voertuigen die rijden op aardgas. Biomethaan heeft meerdere soorten bronnen. Het ontstaat na de reiniging van ruw biogas dat wordt gewonnen op vuilstortplaatsen (stortgas), of door de vergisting van biomassa, zoals reststromen uit de voedingsmiddelenindustrie, gft-afval, mest en rioolslib. Het kan zowel gasvormige toestand als vloeibaar worden gebruikt als motorbrandstof. Wat betreft uitstoot is biomethaan volgens Ballast Nedam schoner dan aardgas, als gevolg van de afwezigheid van stikstofverbindingen. Daarbij komt dat biomethaan afkomstig is van een ‘hernieuwbare’ bron: biomassa, zodat de winning ervan niet leidt tot het uitputten van een voorraad. De CO2 die vrijkomt bij de verbranding van biomethaan is eerder opgenomen door bestaande gewassen. De voorraad aan biomassa is van nature ‘onuitputtelijk’.



Opwerkingsinstallatie

In september (2010) wordt er op het terrein van De Meerlanden hard gewerkt aan de bouw van de biogasopwerkingsinstallatie die op jaarbasis 40.000 ton gft-afval kan vergisten. De installatie gaat ongeveer 4,5 miljoen kubieke meter ruw biogas per jaar produceren. Ballast Nedam IPM werkt het biogas vervolgens op tot biomethaan (98% puur methaan) en groengas met de kwaliteit van het Nederlandse aardgas. De voor het proces benodigde warmte wordt opgewekt met afvalhout. Het geproduceerde biomethaan is hoogcalorisch. Hierdoor neemt de actieradius van aardgasauto’s toe met vijftien procent. Het verkregen groengas kan De Meerlanden door middel van groencertificaten leveren aan het netwerk voor de gemeenten die het gft-afval hebben aangeleverd. Hiermee wordt een bijdrage geleverd aan de gemeentelijke CO2-reductiedoelstellingen. Bij de productie en zuivering van biogas en het opwerken daarvan tot biomethaan komen restproducten vrij, zoals warmte, CO2 en compost. Deze producten kunnen worden geleverd aan bedrijven in de regio. Zo heeft De Meerlanden een overeenkomst gesloten met een tweetal nabijgelegen tuinbouwbedrijven. Normaalgesproken verbranden zij gas in een gasmotor om warmte en CO2 te genereren voor de gewassen in hun kassen. In de zomer is er echter geen warmte nodig, maar wel CO2. Het levert de tuinders veel voordeel op als zij deze producten kunnen inkopen op het moment dat zij ze daadwerkelijk nodig hebben. Op hun beurt produceren de tuinders veel biomassa.


Moeder-dochter

De 4,5 miljoen kubieke meter ruw biogas die De Meerlanden jaarlijks produceert, levert ongeveer 2 miljoen kilogram biomethaan op. Daarop kunnen wel 40 miljoen groene kilometers gereden worden. Er is genoeg om ook aan andere vulstations in de regio te leveren. De productie-installatie op het terrein van De Meerlanden gaat dan dienen als leverancier van de overige vulpunten, het zogenaamde moeder/dochterconcept. Ballast Nedam IPM ontwikkelt en bouwt hiervoor een nieuw type tankstation dat niet aan het aardgasnet wordt gekoppeld. Omdat biomethaan niet in het aardgasnetwerk mag worden ingevoerd, moet het dus op een andere manier worden getransporteerd. Dat zal gaan gebeuren met zogenaamde tubetrailers. Het feit dat biomethaanvulstations onafhankelijk zijn van aansluiting op het aardgasnet, maakt realisatie van deze vulpunten vrijwel overal mogelijk.


Klimaatdoelstellingen

Voor het behalen van de Europese klimaatdoelstellingen in het kader van de Renewable Energy Directive (2009/28/EG) dient Nederland concrete maatregelen te nemen. In 2020 moeten volgens de afspraken tien procent van de transportbrandstoffen duurzaam zijn. De andere tien procent moet bespaard worden door industrieën en huishoudens. Energiewinning en brandstofproductie uit biomassa is een belangrijke pijler onder het kabinetsbeleid voor een meer duurzame energiehuishouding en mobiliteit in Nederland.
Maar hoewel er al grote projecten voor de opwerking van elektriciteit met behulp van wind en biomassa gerealiseerd, in uitvoering of in voorbereiding zijn, blijft de productie van groene transportbrandstoffen hierbij tot nog toe achter. Ballast Nedam en De Meerlanden hopen hierin met hun project een kentering in gang te zetten. Met het omzetten van lokale afvalstromen leveren zij een directe bijdrage aan de klimaatdoelstellingen en het Nederlandse kabinetsbeleid. BNIPM is actief in de totale keten, vanaf verwerking van biomassa tot en met realisatie van de infrastructuur om aardgas en biomethaan te tanken. Dit is in de ogen van het bedrijf een essentiële voorwaarde om daadwerkelijk te komen tot de beschikbaarheid en afzet van biomethaan als duurzame transportbrandstof.


Biomethaanketen

De European Biomass Association (AEBIOM) schat het biogasproductiepotentieel uit reststromen voor Europa in 2020 op zo’n 50 miljard kubieke meter biomethaan, ofwel 35 miljard kilogram biomethaan. Dat is ruim 17.000 keer zoveel als De Meerlanden jaarlijks gaat produceren. Daarbij is ervan uitgegaan dat biogas slechts 20 procent van de beschikbare hoeveelheid biomassa voor zijn rekening neemt. De rest wordt gebruikt voor de productie van andere energievormen. Met enkele miljoenen tonnen organisch afval kan in Nederland permanent een deel van het voertuigenpark aan auto’s, bussen en vrachtwagens van groene motorbrandstof worden voorzien. De hoogwaardige verwerking van gft-afval zoals in dit project in Rijsenhout draagt niet alleen bij aan schonere en duurzame mobiliteit. Met de gesloten kringloop van afvalverwerking en de afname van biomethaan wordt zo bovendien de lokale economie gestimuleerd. De Meerlanden hoopt met de uitwerking van de op duurzaamheid gerichte bedrijfsstrategie niet alleen een voorbeeld te zijn voor collega-afvalverwerkingsbedrijven, maar ook voor bedrijven die zich toeleggen op de vergisting van restanten uit onder meer de voedings- en genotmiddelenindustrie, landbouwresten, swill en mest. Ballast Nedam is sinds een aantal jaren bezig met de opbouw van een netwerk aan aardgastankstations voor mobiliteitstoepassingen. Dochterbedrijf Ballast Nedam IPM is verantwoordelijk voor de realisatie en onderhoud daarvan.

Meer informatie: www.bnipm.nl





De plussen van biomethaan

Voor Ballast Nedam IPM is biomethaan hét duurzame alternatief voor het fossiele diesel of aardgas. Het in Leerdam gevestigde bedrijf somt de voordelen hier op.

  • Verduurzamen biobrandstoffenaanbod
Biomethaan wordt geproduceerd uit afvalstromen en niet uit speciaal gekweekte voedselgewassen.
  •  Lokale energieproductie
Gft-afval wordt lokaal ingezameld en omgezet in een hoogwaardige brandstof voor voertuigen.
  • CO2-reductie
Biomethaan vervangt fossiele brandstoffen zoals diesel en aardgas. Daarmee wordt een bijdrage geleverd aan verbetering van het broeikaseffect.
  • Luchtkwaliteit
Biomethaan is een heel schone brandstof, met name in de binnenstad draagt dit bij aan de gezondheid van mensen.
  • Importonafhankelijkheid
Er hoeft minder fossiele energie te worden geïmporteerd als op lokaal niveau energie wordt geproduceerd.
  • Actieradius
Door het hogere methaangehalte kan op een kilogram biomethaan verder worden gereden dan op een kilogram aardgas uit het net.
Afvalwagens die op hun eigen lading rijden: beslist recycling”



Hoe het werkt: het productieproces

De Meerlanden heeft ervoor gekozen een vergistingsinstallatie te bouwen in combinatie met vijf nieuwe tunnels voor nacompostering. Het ingezamelde gft-afval wordt in twee stappen verwerkt. Eerst wordt het afval in een vergister gebracht en vervolgens wordt het in de tunnels nagecomposteerd. Het biogas dat tijdens het vergistingsproces vrijkomt, wordt door middel van absorptie gesplitst in biomethaan (98% puur methaan) en in CO2 (koolzuurgas). Het biomethaan is bestemd als motorbrandstof. De rest wordt na toevoeging van stikstof als hoogwaardig groengas in een lokaal lagedruknet ingevoerd. Het gas is daardoor universeel inzetbaar. De energie voor het verwarmen van de vergister en de gasopwerking wordt CO2-neutraal geleverd door een houtgestookte
ketelinstallatie. De broeiwarmte uit de nacomposteringstunnels wordt met een warmtewisselaar uit de ruimte gehaald en geleverd aan de naastgelegen tuinbouwkassen, net als het vrijgekomen CO2.



Project in cijfers

Enkele ‘kerncijfers’ van het biogasproject dat nu in Rijsenhout wordt gerealiseerd.
  • Productiestart gepland eind 2010
  • Biogasopwerkingsinstallatie: capaciteit om jaarlijks 40.000 ton gft-afval te vergisten
  • Levert op: circa 4,5 miljoen kubieke meter ruw biogas per jaar
  • Dit levert 2 miljoen kilo biomethaan op
  • Daarop kunnen 40 miljoen groene kilometers gereden worden
  • Het opgewerkte biomethaan bevat 98% puur methaan
  • Volgens de Renewable Energy Directive (2009/28/EG) wil Nederland dat in 2020 tien procent van de transportbrandstoffen duurzaam zijn. De andere tien procent moet bespaard worden door industrieën en huishoudens. Het biogasproductiepotentieel uit reststromen wordt voor Europa
  • in 2020 op zo’n 50 miljard kubieke meter biomethaan geschat. Dat is ongeveer 35 miljard kilogram, oftewel ruim 17.000 keer zoveel als De Meerlanden jaarlijks gaat produceren.
  • De genoemde hoeveelheid biogas zal in Europa naar schatting slechts 20 procent van de beschikbare biomassa voor zijn rekening nemen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten